Ce faci cu un gând negativ care apare în mintea ta?

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

Articolul de astăzi mi-am propus să fie concentrat în jurul unui mesaj primit de la cineva din comunitatea de pe site-ul meu.

”Bună, Nina. Îți scriu pentru că am o problemă care mă frământă. Știu că ar trebui să fiu mai pozitivă în legătură cu viața mea, dar nu pot. Am citit și eu că trebuie să gândesc pozitiv, dar deși mă chinui să fac asta, nu știu dacă are vreun sens totuși. Oare nu mă mint singură dacă îmi spun că totul este bine și dacă văd doar partea plină a paharului? Ce pot să fac cu acele gânduri negative care îmi apar în minte? Am încercat să le opresc, dar nu pot.”

Gândurile tale îți creează realitatea

”Şi toate câte veţi cere, rugându-vă cu credinţă, veţi primi.” Matei (21:22) – despre puterea gândului

Cei mai mulți oameni nu își dau seama de importanța gândurilor care rulează aproape neîncetat în mintea lor. Omul obișnuit crede că un gând este doar un gând și că dacă nimeni nu îl aude ce gândește, nici măcar nu contează.

Am auzit de multe ori de la clienții mei de la coaching această idee: ”asta am gândit eu, dar lui/ei nu i-am spus și nu știe”. Hmm da, poate că persoana cu care ai o neînțelegere nu a perceput CONȘTIENT gândul tău și energia pe care acesta a lansat-o în univers, însă la nivel INCONȘTIENT fii sigur că a ajuns la el mesajul tău.

Probabil ți s-a întâmplat și ție vreodată să privești cu atenție o persoană atunci când așteptai la o coadă sau erai într-un loc public, iar acea persoană deși nu te vedea și nu te privea la un moment dat ca și cum ar fi devenit conștientă de faptul că o privești s-a întors și s-a uitat direct spre tine.

Gândul are energia lui proprie și mai devreme sau mai târziu el ajunge să se manifeste. Iată cum un simplu gând a atras un comportament (acela de a te privi) din partea celui spre care îți direcționai gândul și energia ta.

De ce dacă spui afirmații pozitive zilnic ele s-ar putea să nu funcționeze?

O practică foarte întâlnită de a lucra cu tine este aceea de a spune afirmații pozitive, încurajatoare. Însă acestea nu întotdeauna funcționează. De ce se întâmplă acest lucru?

Oamenii cred că dacă spun o afirmație de 10 ori pe zi aceasta le va schimba viața. Însă ei spun afirmația, dar în spate nici ei nu cred ce spun și au emoții negative. Afirmațiile sunt foarte bune și ele funcționează însă aplicate corect. Dacă tu vei spune afirmația pozitivă de genul ”Merit să fiu iubită”, ”Sunt un bărbat de succes, am o contribuție importantă în lume”, ”Sunt fericit”, ”Sunt perfectă exact așa cum sunt”, ”Sunt relaxat și mă simt excelent în fiecare zi” de 10 ori pe zi, însă în restul timpului ai tot felul de gânduri și emoții negative atunci firește că nu va funcționa.

Este ca și cum 10 gânduri ale tale se luptă cu alte 60.000 de gânduri într-o singură zi nemaivorbind de toate celelalte convingeri înrădăcinate adânc în psihicul tău în toți anii anteriori.

Cele mai multe gânduri negative pe care oamenii le au, ei nu le acceptă și să le lase să se dizolve, ci le condamnă și le neagă. Iar de aici apar și multe alte probleme.

Este important să îți autoobservi gândurile permanent.

Oamenii vor schimbări bruște și deodată în viața lor. Se așteaptă ca dacă astăzi aplică o tehnică sau implementează un nou obicei el să le transforme întreaga viață în câteva zile. Este ca și cum ai ținut dietă 3 zile și vrei deja să ai abdomenul plat și corpul fit. Și eu obișnuiam să mă aștept la rezultate peste noapte însă acest lucru mai mult mi-a adus frustrare decât liniște și fericire pe termen lung.

Când totuși recunosc importanța pe care gândurile lor le au în crearea propriei realități și a propriei vieți, cei mai mulți oameni se simt copleșiți. Și eu m-am simțit așa la început. Și li se pare că se luptă cu munții.

Însă mai mult decât schimbarea la început este foarte, foarte utilă auto-observarea. Pentru început este minunat să intri într-o poziție de observator și doar să te vezi pe tine din exterior. Să îți observi gândurile ca și cum ele ar aparține altcuiva. Doar le observi și nu faci nimic.

Important este să nu te judeci pentru gândurile pe care le ai, ci doar să le observi. Dacă ți se pare ceva important le poți chiar nota pe un caiet pentru a lucra cu ele mai apoi.

A nu-ți permite să ai și gânduri negative uneori este echivalentul reprimării emoționale. Dacă de exemplu treci printr-o perioadă dificilă la serviciu sau în relația ta de cuplu observă ce gânduri de îngrijorare vin și lasă-le să existe.

Când observi că în mintea ta apar astfel de gânduri după ce le lași să existe adaugă următoarea propoziție:

”Las să existe acest gând și nu mă judec pentru el. Cum vine, el tot așa și pleacă. El exprimă Eu-l meu din trecut. Astăzi eu știu că sunt creatorul propriei mele realități și aleg conștient să cred că …… – aici inserezi gândul care te ajută.”

Exemplu pe problema banilor:

Îți este teamă că nu vei avea bani pentru ceva ce îți dorești să realizezi. Atunci când îți apar gândurile de îngrijorare le lași să existe și să se evapore în univers, iar apoi îți spui:

”Las să existe acest gând și nu mă judec pentru el. Cum vine, el tot așa și pleacă. El exprimă Eu-l meu din trecut. Astăzi eu știu că sunt creatorul propriei mele realități și aleg conștient să cred că pot crea exact atâția bani câți îmi doresc, Universul mă susține în a crea o viață plină de abundență și știu că fac și voi face întotdeauna tot ceea ce depinde de mine pentru a trăi viața pe care mi-o doresc. Am fost înzestrat/ă cu toată puterea de care am nevoie.”

Care este diferența între prima variantă când condamni gândul negativ și spui afirmația pozitivă și a doua variantă când lași să existe gândul negativ și adaugi afirmația pozitivă?

Newton are un citat foarte fain care spune așa: ”Când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă (numită forţă de reacţiune).”

Ce vrea să însemne această lege a lui Newton? Cu cât mai tare tu te opui gândului negativ, cu atât mai puternic el va acționa asupra ta. Și deci, nu ai rezolvat nimic pentru că acel gând nu pleacă ci el vine spre tine și mai puternic. Este ca și cum îți pui singur bețe în roate.

Așadar o metodă mult mai eficientă este să lași gândul negativ să existe, să îl observi, să nu te judeci pentru că îl ai, să îi permiți să se evapore și să umpli ulterior mintea ta cu alte gânduri constructive și ajutătoare pentru ceea ce îți dorești să obții.

Însă ce faci cu acele gânduri care se agață de mintea ta și parcă nu mai poți să scapi de ele? Acele gânduri care tot revin și revin și care nu mai vor să plece? Ce exprimă ele de fapt și cum poți tu să faci să nu te mai afecteze?

Despre acest subiect și multe altele voi vorbi pe larg la Conferința Puterea Ascunsă a Minții pe care o voi susține pe 28 august 2018, ora 18:30 la Hotel Rin Central din București.

Mai sunt doar câteva locuri gratuite la conferință așa că dacă simți că mesajul meu te poate ajuta, înscrie-te la conferință și ne vedem cu drag pe 28 august! Vei pleca acasă cu câteva tehnici care te vor ajuta în gestionarea stărilor tale emoționale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

Cu drag,

Semnătură Nina Elena Paraschivescu