Cum scapi de frică și cum îți activezi curajul în orice situație din viață?

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

O viață trăită cu curaj este o viață care îți aduce beneficii la care nici nu te-ai gândit vreodată.

Ești în acest punct al vieții tale.

Gândește-te la lucrurile pe care le vrei: bani mai mulți, un serviciu la care să îți fie drag să te duci, poate o afacere a ta, o familie iubitoare, prieteni cu care să te înțelegi bine, experiențe unice pentru petrecerea timpului liber (vacanțe în țări îndepărtate, zbor cu delta planul, cursuri de tot felul), un corp frumos și sănătos, o mașină super tare, o casă frumoasă, cine la restaurant și seri petrecute la cinema, o carieră înfloritoare, un partener de viață care să te iubească enorm și cu care să trăiești o adevărată poveste de dragoste.

De ce nu ajung oamenii să trăiască viața pe care și-o doresc? De ce te zbați zi de zi cu greutățile sperând să vină vremuri mai bune când ai putea să …. chiar așa, ce ai putea să faci pentru tine și viața ta?

Multe din experiențele pe care le-am trăit și care ne-au schimbat cursul vieții au fost evenimente pe care le-am trăit cu curaj și pentru care ne-am asumat riscuri.

Gândește-te doar la studiile pe care le-ai făcut. Ai avut vreodată certitudinea că îți vei găsi un job dacă înveți anumite lucruri și urmezi o școală sau alta? Nu. Ai încercat, ai testat, iar asta ți-a trasat o traiectorie în viață. Poate nu este cea mai bună, poate alegerea ta nu te mai mulțumește acum și e nevoie să schimbi, dar în acel moment ți-ai asumat un risc și ai mers mai departe. Acum dacă vrei altceva e nevoie de o altă asumare într-o altă direcție.

Apoi amintește-ți prima ta iubire. A trecut mult timp de atunci dar încă îți mai poți aminti detalii care nici ție nu îți vine să crezi că ai putut să le ții minte. De ce? Pentru că a fost importantă experiența pentru tine și te-a marcat. La fel a fost și atunci. Ai avut curaj, ți-ai asumat un risc de a suferi, de fi dezamăgit, dar ai iubit, ai simțit că trăiești și ți-a fost bine până la urmă. Într-un fel prima ta iubirea te-a schimbat, ți-a îmbogățit viața cu noi informații, cu noi atitudini, concepții.

La primul tău loc de muncă, la fel, nu aveai de unde să știi cum va fi, dacă te vei descurca sau dacă îți va plăcea, dar ai mers înainte și așa ai câștigat primii bani munciți de tine, ai învățat și ce înseamnă resposabilitatea, ai învățat lucruri noi despre profesia ta.

Orice experiență din trecutul tău în care ai dat dovadă de curaj și în care ți-a asumat un risc mai mare sau mai mic te-a făcut să evoluezi și te-a purtat la un nou nivel.

Se spune că în viață uneori câștigi, iar alteori înveți. Deci dacă mă gândesc bine de fiecare dată câștigi pentru că și a învăța este tot un câștig până la urmă.

ȘI atunci de unde această frică de a acționa? De unde această teamă de a face lucruri noi?

Dacă din când în când nu te simți inconfortabil atunci înseamnă că nu crești.

Starea de confort este dulce și călduță. Ai învățațt-o în lungii ani în care ai făcut zi de zi aceleași și aceleași lucruri. Te-ai învățat cu ele și le știi pe dinafară. Execuți sarcinile în mod automat fie că este vorba despre ceva ce faci la serviciu, fie că vorbim de o activitate casnică.

Ia spune-mi te-ai duce acum în orașul tău la un restaurant, nu fast food, să iei prânzul sau cina singur sau singură? Ai avea acest curaj și să te simți în același timp foarte confortabil și bine? Sau ai pleca într-un sejur singur-singur?

Ai avea acum curaj să o iei de la zero și să îți schimbi profesia dacă simți că actuala nu te mai împlinește?

Acestea sunt doar două mici exemple de lucruri pe care oamenii nu le fac din teama de a nu părea niște ciudați, din teama de nu părăsi zona de confort, din frica de nou și de necunoscut.

Însă așa cum am spus mai înainte dacă periodic nu te simți inconfortabil în acțiunile tale înseamnă că nu faci lucruri noi, nu îți învingi temerile, ci că ești în continuare în zona de confort acolo unde totul este pentru tine predictibil, repetitiv, știi ce ai de făcut și știi cam ce rezultate vei obține.

Cuvântul curaj provine din latinescul ”coeur” și înseamnă ”din inimă”, adică acolo în inima ta este curajul și acolo trebuie să îl cauți căci îl vei găsi.

Winston Churchill spune asa: ”Ai nevoie de curaj pentru a te ridica sa vorbesti.”
Dar tot el mai spune: ”Tot de curaj ai nevoie și pentru a te aseza si asculta.”
Ascultă așadar cu curaj ceea ce am să îți spun.

Dacă nu ești mulțumit de rezultatele pe care le ai în viața ta în iubire sau în carieră, dar îți continui viața exact ca și până acum, adică faci aceleași și aceleași lucruri atunci nu pot decât să te felicit pentru încăpățânare. Înseamnă că nu te doar suficient de tare pentru că atunci când te doare rău schimbi foaia și o iei de la cap.

A ieși din zona de confort nu este pentru oricine, nu este pentru lași, nu este pentru cei care abandonează la primul hop. A ieși din zona de confort este pentru oameni curajoși care își asumă propriile acțiuni și decizii.

Tu nu ești poveștile tale

De multe ori oamenii se confundă pe ei înșiși cu poveștile lor. Dacă au avut o experiență neplăcută în trecut, au dat un rateu în iubire, în profesie sau în orice altceva, această experiență îi marchează și nu depășesc momentul. Este nevoie să înțelegi că totul este unic, fiecare întâmplare din viața ta este unică, la fel cum fiecare om pe care îl întâlnești este unic, iar relația ta cu el, de afaceri sau de iubire, este unică.

Noi nu suntem poveștile noastre. Noi suntem autorii poveștilor noastre și în orice moment le putem rescrie altfel. Gândește-te de exemplu la ultima ta suferință în iubire. În loc să privești această întâmplare ca pe o experiență negativă și dezamăgitoare, ai putea să o privești mai degrabă ca pe un profesor care te-a învățat o lecție, ce nu trebuie să mai faci, sau ca pe o experiență care te pregătește pentru marea iubire care va urma să vină.

De-a lungul vieții oamenii nu doar că se identifică cu poveștile lor de viață, ci chiar își asumă povești care nu le aparțin, povești ale părinților lor, ale prietenilor lor, ale colegilor, rudelor, povești care cred ei că li se potrivesc, dar care de cele mai multe ori sunt negative și îi dezavantajează.

În poveștile noastre noi ne asumăm diferite roluri. Uneori acest rol este de victimă, alteori de agresor chiar și verbal, uneori ne asumăm rol de angajat, de manager, de antreprenor, de iubit/iubită, de soț/soție, de mamă sau tată, de frate, de copil.

Însă acestea sunt rolurile pe care noi le îndeplinim în trecerea noastră prin viață, nu sunt identitatea noastră totală căci avem mai multe roluri în același timp. Iar ceea ce trăim sunt povești de viață. Însă noi suntem mai mult de atât.

Pentru a păși prin viață și trăi viața așa cum îți dorești este nevoie să fii dispus să trăiești cu curaj și să ai curajul de a fi tu însuți.

”O revoluție în felul nostru de a fi nu poate începe decât în interiorul nostru.” Stanley Cavell

Unul din miturile pe care oamenii le cred este acela că evenimentele ni se întâmplă și că ele se succed fără ca noi să putem face ceva. Ne bucurăm și suferim, iar acest lucru este datorat întâmplărilor pe care le trăim. Nimic mai fals! Suntem parte activă din tot ceea ce ni se întâmplă și suntem direct responsabili de poveștile noastre și interpretările pe care le dăm acestora.

Pentru a deveni fericiți în raport cu viața noastră și întâmplările din ea este nevoie să conștientizăm că avem rol de creatori ai identității noastre, ai destinului nostru și al felului în care alegem să privim și să interpretăm realitatea ce ne înconjoară.

Ce înseamnă să trăiești viața cu curaj?

”Curajul autentic nu provine din faptul că te simți puternică și încrezătoare în propria personaă, ci din cel de a fi tu însuți.” – Debbie Ford

1. Asumarea responsabilității. Până când nu ți vei asuma responsabilitatea 100% pentru viața ta și destinul tău nu vei putea să îți activezi cu adevărat curajul. El va continua să zacă acolo undeva mocnit în adâncul sufletului tău, dar vei continua să te comporți ca un fricos.

În momentul în care înțelegi că doar de tine depinde cum îți scrii istoria și că este alegerea ta să duci o viață mediocră sau să ai parte de toate beneficiile din viață pe care ți le dorești, abia atunci vei găsi în tine puterea de a face schimbări pentru că vei știi că viața ta îți aparține și depinde de tine.

Dacă în schimb nu îți asumi responsabilitate, cum să îți găsești curajul de a face ceva în viață? Nici nu este nevoie pentru că vei da mereu vina pe altcineva, pe destin, pe șef, pe țara în care te-ai născut, pe femei despre care vei spune că sunt toate la fel, pe bărbați despre care vei spune că toți sunt la fel, pe soarta ta care așa ți-a fost predestinată. Uite așa nu vei face nimic.

2. Cunoaște-te pe tine însuți. La intrarea în Oracolul din Delphi era pus acest citat care îi este atribuit lui Socrate: Cunoaște-te pe tine însuți și nu degeaba grecii antici îl considerau cel mai important îndemn care putea fi oferit cuiva.

Schimbări faci în viața ta doar atunci când te cunoști cu adevărat și știi ce vrei.

Dacă eu nu știu cine sunt, ce îmi face plăcere să fac cum aș putea eu să îmi schimb cariera de exemplu? M-aș gândi în permanență că toate joburile, meseriile sau afacerile sunt la fel, dar asta nu ar fi decât o convingere limitativă care m-ar ține departe de a testa și încerca lucruri noi.

Mulți oameni fug de liniște și de singurătate. Dau televizorul la maxim chiar și atunci când mănâncă sau dorm.

De ce fugi? Ce nu vrei să auzi? Nu vrei să îți auzi vocea interioară care strigă din toți țâțânii că nu ești fericit cu ceea ce faci acum, cu viața ta așa cum este ea în prezent?

În liniște îți vor veni cele mai inspirate idei și vei auzi ce vrea Sinele tău real să îți transmită. Dă la minim volumul vocilor celorlalți, volumul televizorului, volumul radio-ului, al muzicii, petrece timp cu tine, rasfață-te, pregătește-ți ceva gustos și energizant de mâncare, meditează, respiră conștient, redu gândurile la tăcere și fă liniște în interiorul tău. Ia-ți o pauză de la tot. Fii tu cu tine.

Așa vei descoperi ce vrei cu adevărat.

3. Acceptă când ai greșit. Unul din principalele motive pentru care oamenii nu își schimbă viața este din cauza faptul că le este aproape imposibil să accepte că au greșit. Este foarte greu să treci peste tine însuți. Atunci când tu îți ești ție propria ta barieră este firesc ca lucrurile să stagneze.

Până acum ai luat niște decizii în viața ta. Ai ales să iubești un anumit om, ai ales să ai o anumită profesie, ai ales să te complaci poate. Starea în care te afli poate dura de câțiva ani sau de zeci de ani.

E greu să îți schimbi viața și să recunoști că alegerile pe care le-ai făcut până acum nu te mai împlinesc sau că nu te-au împlinit niciodată. Mai ales dacă nu ai ești chiar foarte tânăr. E greu să admiți că nu ai ales bine pentru tine.

Dar acesta nu este un motiv pentru ca tu să continui să stai într-o relație care nu te împlinește sau în singurătate ori să ai o profesie care nu îți aduce satisfacțiile pe care le vrei. Acceptă că nu ai știut atunci, că având în vedere datele pe care le aveai la acel moment ai decis cum ai știut mai bine, dar că acum trebuie să schimbi.

Până nu accepți că deciziile tale din trecut trebuie schimbate cu unele noi nu vei putea ieși din starea în care te afli.

Cum poți să-ți activezi curajul?

1. Spune ”nu”. Societatea în care trăim ne-a educat că este bine să fim niște oameni drăguți întotdeauna, că este urât să refuzăm pe cineva, că bunătatea înseamnă să spui ”da” și iarăși ”da” cerințelor cerlorlalți până când nu vei mai avea timp să trăiești tu căci cu atâtea solicitări de la alții când să mai ai timp și de tine? Când tot oferi și oferi și oferi iar știi ce se întâmplă? Ceilalți vo rcere tot mai mult. Și dacă nu vor cere alte persoane vor fi altele, iar apoi altele. Și uite așa îți petreci zilele încercând să faci pe plac altora, să le îndeplinești dorințele și totul doar pentru a nu-i dezamăgi.

Cuvântul acesta a dezamăgi este prost înțeles. Ce înseamnă de fapt a dezamăgi? Hai să descompunem acest cuvânt: dez+amăgi. Deci a dezamăgi pe cineva înseamnă că l-am scos din amăgire. Adică i-am făcut un serviciu pentru că înainte era amăgit crezând că eu, timpul, serviciile și priceperea mea erau la dispoziția lui, iar acum nu mai este dezamăgit, deci este realist în privința mea.

Este problema celorlalți dacă au de la tine așteptări pe care tu nu le poți îndeplini sau nu vrei. Și nu-i lăsa să-ți fure timpul.

Amintește-ți că de fiecare dată când spui ”da” unei solicitări pe care nu ți-o dorești, de fapt spui ”nu” altui lucru. Așa că de acum înainte împrietenește-te și cu ”nu”. Este ok din când în când să spui ”nu” și să îți prioritizezi activitățile, să îți faci timp de tine, de pasiunile tale, de afacerea pe care vrei să o deschizi, de citit sau de orice altceva te mai preocupă. Spunând ”nu” dacă până acum erai învățat să spui mereu ”da” îți vei activa curajul.

2. Cere ceva ce știi că vei fi refuzat. Cum poți oare avea și mai multă încredere în tine și mai mult curaj decât trecând peste eșecuri? Pune-te singur în situații inconfortabile și cere ceva ce știi că nu vei primi. Cere o sumă de bani foarte mare unui client chiar dacă știi că nu ți-o va da. Ce s-ar putea întâmpla decât ori să te refuze, ori să îți accepte propunerea?

Cere unui coleg să îți facă un serviciu chiar dacă știi că te va refuza.

Încearcă să faci ceva ce știi că nu îți va ieși chiar dacă poate fi un lucru banal cum ar fi să spui bancuri la o petrecere. În felul acesta te împrietenești tu însuți cu refuzul și cu micile eșecuri. Așa îți mărești zona de confort, iar data viitoare lucrurile care ieri ți se păreau că te fac să te simți ciudat le vei privi cu alți ochi.

3. Spune-i cuiva un lucru care ți-a fost teamă până acum să îl exprimi. Este nevoie de curaj chiar și să spui ”te iubesc” și tot de curaj este nevoie să îi spui șefului că nu are dreptate în problema x.

4. Fă un lucru pe care ți-a fost întotdeauna frică să îl faci. Ți-e frică să pleci singur undeva? Fă acel lucru. Ți-e frică să îți deschizi o afacere. Începe o activitate de antreprenoriat oricât de mică ar fi. Ți-e frică să pleci cu cortul la munte? Mergi cu cortul. Activarea curajului este posibilă doar făcând lucrurile pe care îți este frică să le faci.

Mă opresc aici și închei prin a-ți spune că viața merită trăită cu curaj, merită trăită din inimă. Regăsește-ți puterea interioară și fă tot ceea ce este nevoie să faci pentru a ajunge acolo unde îți dorești să ajungi pentru că da, e posibil!

PS: Lasă-mi te rog un mesaj și spune-mi care este cel mai mare act de curaj pe care l-ai făcut vreodată. Curajul tău ar putea să-i inspire și pe alții.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

Cu drag,

Semnătură Nina Elena Paraschivescu