Cum te eliberezi de suferințele emoționale [exercițiu practic]

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

Am primit în ultimele zile mai multe mesaje de la oameni care suferă din punct de vedere emoțional din mai multe motive. O fată de 30 de ani îmi povestea cum a trecut prin situații dificile și era aproape să fie violată de mai multe ori în viață, o altă fată îmi povestea despre cum mama ei mereu i-a spus vorbe grele în copilărie, a jignit-o și acum ea deși nu mai locuiește nici măcar în aceeași țară cu mama ei încă îi mai răsună în cap cuvintele mamei, un cititor bărbat a avut curajul să îmi împărtășească cum tatăl lui îl bătea când era copil, iar el acum la peste 35 de ani încă suferă și plânge din acest motiv.

Poate tu nu ai trecut prin asemenea experiențe sau poate ai trăit ceva chiar mai dureros de atât. Cert este că nu contează evenimentul în sine, ci câtă suferință simți tu când te gândești la el.

Oamenii se definesc greșit pe ei înșiși prin emoțiile pe care le simt.

Am auzit de atâtea ori la cursurile mele sau în sesiunile individuale expresii de genul: sunt trist, sunt nefericit din cauză că…, nu pot să am o viață liniștită pentru că sufăr, îmi amintesc durerea asta ca și cum ieri s-ar fi întâmplat, simt un nod în gât permanent, chiar dacă am plecat din orașul meu natal și de la părinți uneori când vorbesc cu ei sau când îi văd mă simt ca și cum aș fi un copil handicapat și după ce plec mă apucă plânsul de la atâta suferință, niciodată nu m-au iubit, etc.

Aș vrea să fac aici o distincție importantă și anume că tu nu ești emoțiile tale. Emoția este ceva ce tu simți în interiorul corpului tău însă pentru că emoțiile pot fi stocate ani de zile în tine și le simți aproape tot timpul sau la intensitate maximă, ai ajuns să crezi că ele te definesc și că asta ești tu. Cu alte cuvinte ai simțit nefericirea atât de mult timp și atât de intens încât acum ai ajuns să crezi că tu ești nefericit, că asta este viața ta și că trebuie să te resemnezi.

Suferințele emoționale sunt ca un bagaj invizibil pe care tu îl cari cu tine permanent. Este ca și cum ai pleca în fiecare zi la serviciu cu rucsacul acela de urcat sus pe munte încărcat cu de toate.

Cât de ușor ți-ar fi să te deplasezi către serviciu având acest rucsac pe tine și să nu îl poți da jos, doar îl muți ba în spate, ba în față, ba înn lateral. Cât de lin ar fi drumul tău? Nu cumva te-ai ciocni permanent de oamenii cu care te întâlnești în apropiere și pe care i-ai lovi cu bagajul tău? Gândește-te că având acel imens rucsac lipit de tine vine cineva la tine să te îmbrățișeze și ai vrea și tu să îl iei în brațe pe acel om, dar când să te întorci să îmbrățișezi acea persoană îl lovești cu rucsacul peste brațele lui întinse pentru a te îmbrățișa. Apoi pentru că nu ai reușit te superi pe tine pentru că ești neîndemânatic și nu poți nici măcar atâta lucru să faci. Te învinovățești, plângi, suferi. Omul care voia să te îmbrățișeze nu înțelege ce-i cu tine și după un timp se îndepărtează și el. Tu acum suferi și mai mult pentru că ai rămas singur și cu rucsacul în spate îți continui drumul încercând în zadar să îmbrățișezi trecătorii.

Analogia aceasta cu rucsacul reprezintă exact ceea ce se întâmplă în viața majorității oamenilor: încearcă să construiască relații fericite având la ei un bagaj emoțional toxic. În rucsacul tău tu ai pus toate durerile și suferințele din trecutul tău, încă de când erai în burta mamei, suferințe nevindecate care încă dor. Ele sunt răni care surpură pe corpul tău emoțional.

Suferințele emoționale nu se văd cu ochii, dar asta nu înseamnă că ele nu există și că nu te afectează. Dacă ai impresia că ele nu există este ca și cum te-ai gândi că undele radio nu există pentru că nu le vezi cu ochii. Dacă tu crezi că ai dat uitării aceste suferințe doar pentru că nu te-ai mai gândit la ele este ca și cum ai spune că a dispărut praful din sufragerie pentru că l-ai băgat sub covor. Știi când o să iasă de acolo? Când îți va fi lumea mai dragă atunci când vor veni musafirii și veți începe să dansați pe covor.

Crezi că dacă nu te-ai mai gândit la un eveniment dureros și ai încercat să îl uiți ocupându-ți viața cu altceva el a dispărut. Apoi te trezești că ai vrea să îți faci afacerea ta dar îți este frică sau nu îți poți găsi un partener, iar când îl găsești te cerți cu el ca și cum ați fi la cuțite. De ce se întâmplă asta?

Și tu și partenerul tău veniți în relație cu un bagaj emoțional propriu cu propriile răni, dureri, tristeți, nefericiri și bucurii, realizări, împliniri. Toate acestea influențează relația. Cu orice om, nu doar cu partenerul de cuplu. Rănile emoționale ies la suprafață și în relația cu  copilul tău, cu colegul tău de serviciu sau cu șeful tău.

Exercițiu de eliberare de suferințele emoționale

Vreau acum să te gândești la toate suferințele din trecutul tău. Începe cu cea mai îndepărtată amintire a ta și continuă până la cea mai recentă. Imaginează-ți aceste evenimente dureroase din viața ta ca pe niște fotografii pe care le vezi în fața ochilor tăi. Poți să ai 3 astfel de fotografii sau chiar 100. Apoi după ce privești bine fiecare fotografie simbolizeaz-o printr-un obiect cu o anumită formă și culoare.

Dacă într-o fotografie, de exemplu, vezi cum tata îți spunea niște cuvinte înțepătoare poți simboliza aceste cuvinte printr-o tufă de urzici. Sau dacă vezi cum părinții tăi își doreau ca tu să fi fost băiețel și ai ieșit fată poți simboliza aceasta printr-o păpușă mică de sex masculin. Dacă în altă fotografie vezi pe cineva care ți-a dat o palmă poți simboliza printr-o mănușă de box. Dacă te uiți la altă fotografie și simți că nu erai dorit poți simboliza acest lucru printr-o ușă mare închisă. Alegi ce simboluri simți tu că reprezintă cel mai bine acele evenimente, chiar dacă rațional îți poate părea ceva complet fără sens.

Acum te vizualizezi pe tine având în fața ta o cutie magică în care începi să pui toate aceste simboluri și după ce ai terminat de pus toate simbolurile, închizi cutia și ca prin magie îți imaginezi cum o forță puternică o trage în partea ta dreaptă ducând-o spre înaltul cerului. Privești această cutie cum se îndepărtează tot mai mult de tine, devine din ce în ce mai mică până când aproape că nu o mai vezi. Pe măsură ce cutia cu simboluri se îndepărtează simți cum te eliberezi de aceste suferințe și ușor-ușor ai o senzație ca și cum ai renaște acum pentru a doua oară. Ești liber, ușor și lipsit de orice constrângeri.

Observi acum deasupra ta un soare puternic și luminos care te învăluie în cele mai plăcute senzații. Și din acest soare coboară o imagine la început destul de mică apoi devine uriașă. Pe această imagine observi cel mai fericit moment din viața ta de până acum. Este o imagine mare, mai mare chiar decât mărimea ei naturală, foarte luminoasă și puternic colorată. Simți cum această imagine vibrează și îți transmite energia ei binefăcătoare. Simți cum devii din ce în ce mai fericit trăind această experiență acum care te învăluie și este atât de intensă energia ei încât cuprinde întreaga cameră în care te afli, clădirea în care ești, orașul, până când ajunge să cuprindă întrega planetă. Iar tu te simți din ce în ce mai bine.

Mintea ta este acum liniștită și eliberată de suferințele din trecut. Poți rămâne câteva momente liniștit ascultându-ți respirația și să te bucuri de aceste senzația de eliberare și renaștere pe care le simți acum.

Acest exercițiu te poate ajuta să îți disciplinezi mintea, să te eliberezi de suferințele din trecutul tău și să îi permiți corpului tău să simtă la voință emoții pozitive. Este recomandat să faci acest exercițiu minim o dată pe săptămână până când simți că te-ai eliberat complet. Vei vedea că pe măsură ce realizezi exercițiul și intri în introspectie îți vor veni noi amintiri pe care le poți prelucra cu ajutorul acestei tehnici.

P.S.: Spune-mi acum tu ce metode ai mai folosit pentru a te elibera de trecut și ce fel de evenimente din trecutul tău încă mai dor. Iar eu pe viitor îți voi da mai multe tehnici pentru a elibera din suferința interioară și pentru aceasta am nevoie să știu exact ce te apasă pentru a-ți oferi exact acele exerciții specifice pe problema ta.

Ți-a plăcut articolul? Dă-i un share pe facebook să afle și prietenii tăi!

Cu drag,

Semnătură Nina Elena Paraschivescu